Fakta om ishockey

börja spela ishockeyIshockey spelas på is och det är en sport med lag. Utrustning består av skridskor samt att man har en ishockeyklubba och man ska försöka sätta pucken i målet som tillhör motståndarna. Ishockey tillhör gruppen bollsport.

Det finns regler om hur man spelar och dessa finns i Svenska Ishockeyförbundets regelbok samt i Internationella Ishockeyförbundets regelbok. NHL är de som har en egen regelbok kring spelet.

Spelet

Spelplanen, eller isplanen i ishockey är sextio meter lång samt att det sedan kan vara 26–30 meter brett. Det är rundade hörn. Det sitter något som heter sarg runt rinken, och den är 1,20 m. hög. Den är även utrustad med plexiglasrutor på kortsidorna. Samt att det finns skyddsglas.

Planen delas in med 5 stycken jämlöpande linjer i olika sektioner. Två linjer som är blå löper tvärs över och det blir att den får tre zoner. Yttre zonerna är de som är störst. En röd linje finns i fältets mitt och direkt på denna linje finns mittpunkten.

I en ishall är det en låg temperatur, som brukar ligga mellan åtta till tio grader för att isen inte ska smälta.

Matchtiden är oftast 60 minuter uppdelat i tre perioder. Dessa är på 20 minuter styck. Det är effektiv matchtid i denna sport. Detta innebär att man stannar klockan vid vartenda spelstopp. Tiden mellan början av matchen och när det är över är mycket längre. Mellan varje period är det paus, på arton minuter.

Varje lag kan ha som mest 22 spelare vid matcher. Det är 20 utespelare och 2 målvakter. Det får endast vara sex spelare på plan under match, 5 utespelare och 1 målvakt. Spelarna har alltid olika positionerna som de spelar som. Det är back som fokuserar på försvarsspelet, forward som koncentrerar sig på anfallande spel samt de som spelar center som ska styra spelet. Målvakten ska så klart försvara målet.